І семестр



Тема 1.     Що вивчає курс «Географія: регіони і країни». 
Регіони світу (за класифікацією ООН). Глобалізація як провідна тенденція розвитку сучасного світу.
Пізнавальна та конструктивна роль країнознавства у сучасному світі. (слайдовий ряд)
Тема 2. Джерела знань про регіони та країни світу. (відео) 
Сучасна політична карта світу та окремих регіонів. Головні об’єкти політичної карти.   
Контроль модуля 1.








ЄВРОПА. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЄВРОПИ
Перелік країн Європи



Теми для досліджень:
1. Інтеграційні та дезінтеграційні процеси у Європі.
2. Відновна електроенергетика в країнах Європи: регіональні особливості та відмінності.
3. Структура й просторова організація виробництва чорних металів у країнах Європи.





Тема 1.
 Особливості економіко-географічного положення Європи. Склад регіону. Сучасна політичнакарта Європи. 

Тема 2. Німеччина 
          Франція
           Велика Британія
           Польща 
          Італія
          Росія

Теми для досліджень:
1. «Нове обличчя» Руру – постіндустріальний розвиток: «зелені» міста замість похмурих ландшафтів.
2. Лондон, Берлін, Париж, Київ: схожість і відмінність сучасного розвитку міст.
3. Кластери в Італії як домінуюча форма організації виробництва товарів і послуг.





 АЗІЯ. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА АЗІЇ


Тема 9 Особливості економіко-географічного положення Азії. Склад регіону. Сучасна політична карта Азії. Форми державного правління і територіального устрою країн Азії. Типи країн Азії за рівнем економічного розвитку. Міжнародні організації в Азії: АСЕАН, Ліга арабських держав. Райони збройних конфліктів та проявів тероризму.
     Природні умови і ресурси регіону. Населення Азії. Урбанізаційні процеси. Світові міста, міські агломерації в Азії, мегаполіси Японії та Китаю. Працересурсний потенціал (слайдовий ряд) 
Тема 10. Особливості економіки країн Азії. Первинний сектор економіки. Вторинний сектор економіки. Третинний сектор економіки. Найважливіші міжнародні транспортні коридори та вузли.
    Нерівномірність економічного розвитку субрегіонів Азії та особливості їх участі у міжнародному поділі праці. Зв’язки України з країнами Азії.




ВИКОНАЙТЕ ЗАВДАННЯ!!!

Тема 11. Порівняння продовольчого кошика жителів країн Західної та Східної Азії. 
Контроль модуля 4


                                               Теми для досліджень:
1. Екологічні виміри економічного зростання в країнах Азії.
2. Географічне положення країни як чинник її економічного розвитку (на прикладі  Туреччини і Сінгапуру).
3. Країни Перської затоки – новий осередок індустріалізації.
КРАЇНИ АЗІЇ

Тема 12.       Японія. Місце країни у світі та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці. Система розселення. (слайдовий ряд)
     Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Домінуючі складники третинного сектору. Промислові виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Традиції і технології у сільському господарстві. Транспортна система країни. Характерні риси просторової організації господарства: Тихоокеанський промисловий район, мережа технопарків і технополісів. Зовнішні економічні зв’язки. Міжнародні зв’язки України з Японією.
     Китай. Місце країни у світі та Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці. Система розселення.  (слайдовий ряд)
     Експортна орієнтація економіки. Особливості розвитку і розміщення виробництв первинної і вторинної сфери. Домінуючі складові третинного сектору. Характерні риси просторової організації господарства. Спеціальні економічні зони. Зовнішні економічні зв’язки. Міжнародні зв’язки України з Китаєм.
Тема 13.        Індія. Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці. Система розселення.  (слайдовий ряд) 
     Особливості структури економіки країни, що розвивається. Спеціалізація сільського господарства. Видобування мінеральних ресурсів. Промислові виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Особливості розвитку третинного сектору. Характерні риси просторової організації господарства. Зовнішні економічні зв’язки. Міжнародні зв’язки України з Індією.
Тема 14. Аналіз статево-вікових пірамід Японії, Китаю та Індії з метою оцінювання працересурсного потенціалу країн. Контроль модуля 5.

Теми для досліджень:


1. Острови Кюсю і Хоккайдо: контрасти Японії.

2. Унікальність економічної системи Китаю.
3. «Коридори зростання»  в Індії.
МОДУЛЬ 6. ОКЕАНІЯ

Тема 15.  Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці. Система розселення. Українська діаспора в Австралії.
     Особливості сучасного розвитку країни. Домінуючі складові третинного сектору. Виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. Географія вторинного та третинного секторів господарства. Характерні риси просторової організації виробництва товарів та послуг. Зовнішні економічні зв’язки, міжнародні зв’язки України з Австралією.
Тема 16.  Особливості географічного положення регіону. Держави та залежні території, що входять до складу Мікронезії, Меланезії та Полінезії. Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці.
Тема 17. Види господарської діяльності, що визначають міжнародну спеціалізацію країн. Кустарні промисли і ремесла. Зовнішні економічні зв’язки. Розташування військових баз іноземних держав.
Тема 18. Контроль модуля 6.

Теми для досліджень:
1. Національні парки Австралії як об’єкти міжнародного туризму.
2. Розвиток Західної Австралії у контексті зростання глобального попиту на природні ресурси.
3. Канберра – політико-адміністративний центр країни.